Peute

Peute

Afgelopen week een paar uurtjes gaan vissen in de Ardennen. Er waren wat kleine olives en wat kleine sedges op het water. Veel stijgende vis. Ik had een kleine Peute (haak 14) aangeknoopt. Eerste worp: forel. Enfin, in anderhalf uur vissen 10 forellen plus de nodige missers!

Wat de vissen in dit simpele vliegje zien weet ik niet, maar het vangt zowel droog als nat erg goed. In kleine formaten kun je deze vlieg gebruiken om olives en sedges te imiteren, in groter formaat (haak 10) zelfs als imitatie voor meivliegen!
Simpel patroontje om te binden:

haak:            VMC 9288 BZ  10-16
binddraad:  groen
lijfje:             geel konijnen- of hazebont
hackle:         geelgeverfde borstveer van vrouwtjeseend

Succes!

peute

 

6 Berichten voor “Peute”

 1. Loe schreef:

  Hoi Leon, is dit dat “explosieve” exemplaar? Hoe verf ik die borstveren geel of heb je deze zo gekocht? Bedankt voor je bijdrage, ik ga deze zeker binden. Je kunt bij je berichten ook de “categorie” instellen, ik heb dit bericht nu bij “Vliegbinden” geplaatst. Je vindt dit bericht daar nu ook terug.

 2. leon schreef:

  Ja Loe, da’s inderdaad dat vliegje! Ik heb de veertjes geverfd met picrinezuur.

  • will ridderbeks schreef:

   Beste heren, de Peute is een patroon, ontwikkeld door Henri Bresson, en het ogenschijnlijk eenvoudige patroon heeft als “moeilijkheid” dat de hackle gebonden dient te worden met een veertje afkomstig van de onderkant van de vleugel van de vrouwtjeseend, en wel in haar natuurlijke kleur, wat je beige-bruin zou mogen noemen (de Engelschen noemen het “dun-coloured”). Dit veertje is qua formaat; zeker voor vliegjes op haken kleiner dan #10; en qua verwerkbaarheid een heel stuk minder prettig dan de borstveer.
   Of het vang-technisch veel uitmaakt weet ik niet, maar ik zou het sneu vinden als Loe zijn huis opblaast met picrinezuur omdat hij een veertje wil verven dat helemaal niet thuishoort in het te binden patroon.

 3. leon schreef:

  Beste Will,
  ik heb nergens een bindpatroon van de peute kunnen ontdekken dat met een veertje uit de onderkant van de vleugel wordt gebonden. Steeds is er sprake van een borstveertje van een wilde vrouwtjeseend (flanc of poitrail).Uiteraard is hier sprake van een variant op het oorspronkelijke patroon.

 4. Loe schreef:

  Beste Wil en Leon,

  Wellicht dat ik even wacht met het binden van deze vlieg totdat jullie het eens zijn over de bindwijze. @Wil: in ieder geval bedankt voor je reactie … ik laat dat picrinezuur maar beter achterwege. Is er wel iets anders waarmee ik veertjes “Geel” kan ververven?

 5. leon schreef:

  Loe, er zijn allerlei verfsoorten op de markt die niet zo “explosief” zijn als picrinezuur!
  Bij de drogist vind je Dylon, in alle mogelijke kleuren.
  Op sites van vliegviswinkels vind je speciale merken om veren te verven: Rit en Veniard zijn de bekendste.

Laat een bericht achter