Beekridder / Trekzalm

Beekridder / Trekzalm

Hallo VVVL,

Heeft er nog iemand goede vliegen om in Noorwegen op Beekridder/Trekzalm te gaan vissen?

Rutger

2 Berichten voor “Beekridder / Trekzalm”

 1. Leon schreef:

  Hoi Rutger,
  Misschien heb je hier iets aan:

  Ook de beekridder behoort tot de meest voorkomende vissoorten in de binnenwateren van Noorwegen. Dit betekent voor de vliegvissers een leuke uitdaging. Er komen twee verschillende soorten voor. In het zuiden van het land vindt u de beekridder voornamelijk in binnenmeren en rivieren. In het noorden van Noorwegen komt tevens de Arctische Beekridder voor. Deze vis is net als de zalm en zeeforel een anadrome vissoort die grotendeels in zee langs de kust te vinden is, maar die in de paaitijd de rivieren op trekt om de eitjes af te zetten. Voor het vangen van de beekridder gelden dezelfde principes als voor de forel.

  Ook hier zijn de kleinere exemplaren voor iedereen te vangen. Om de wat grotere specimen van boven de twee pond uit hun element te lokken is echter een ander verhaal.
  Dit vereist althans de nodige kennis en ervaring. Veel meren en rivieren in Noorwegen hebben een goed bestand aan beekridder. Het gewicht van de vissen varieert tussen 250 gram en 500 gram. De Arctische Beekridder is meestal groter. Vaak worden deze vissen tussen 500 gram en 2 kilo gevangen. In sommige meren worden jaarlijks exemplaren van boven de 3 kilo gevangen maar dit gebeurt hoofdzakelijk tijdens het trollen. De grote exemplaren die met de vliegenhengel worden gevangen, worden vrijwel altijd op de rivier gevangen. Naarmate het vliegvissen langs de kust aan populariteit is toegenomen komen steeds vaker rapporten over vangsten van Arctische Beekridder met de vliegenhengel aan zee binnen.
  Wat voor uitrusting wordt er gebruikt.
  Afhankelijk van de grote van de rivier, wordt met vrij licht materiaal gevist. Op de kleinere riviertjes is een 7 voet eenhandige vliegenhengel, geschikt voor een AFTMA lijn nummer 3 of 4 ideaal. Op de grotere rivieren en de meren is een 9-10 voet hengel, geschikt voor een AFTMA lijn nummer 5-6 lijn prima.
  Tip: de hengel die in Nederland ingezet wordt voor het snoeken met streamers, is een goede allround hengel voor het vissen op forel, vlagzalm en beekridder in Noorwegen.

  De vlieg.
  Zoals al genoemd, is het vaak beter om één soort vlieg in verschillende maten in de vliegendoos te hebben dan een groot aantal verschillende exemplaren. Zowel nimfen, natte en droge vliegen en natuurlijk ook streamers worden gebruikt. De nimfen en vliegen zijn in de haakmaten van 18 tot 10 het meest gangbaar. Populaire nimfen zijn o.a. Pheasant tail, Goudkopnimf en de Montana nimf.

  De meest gebruikte natte vlieg is de March Brown met de Greenwells Glory als goede tweede. De meest bekende, droge vliegen zijn imitaties van sedges en eendagsvliegen; Streaking Caddis, Goddards Caddis en de Zweedse Rackelhanen zijn populaire sedge imitaties. Adams, Black Gnat, Bivisible, Red Tag en eendekontvliegen zijn populaire eendagsvlieg imitaties.

  Voor wat betreft de streamers geldt dat de beste allrounder voor de grotere rivieren de Black Muddler is, in dit geval gebonden op een haak met een extra lange steel in haakmaat 6-12. Vooral in begin juni en eind augustus geldt; wees niet bang om met een grote streamer te vissen.

Laat een bericht achter